Terug

payap premchai "De traptechnicus van Bancheur"

      

                                                                                                                               

Payap heeft 3 x in Nederland gevochten,de eerste keer was tegen Peter van Os op 23 september 1983.Daarna heeft hij 2 x tegen Rob Kaman gestaan,de eerste keer was op 12 januari 1984 en de tweede keer op 31 mei 1987.Voordat Payap de tweede keer tegen Kaman stond,had hij net in Thailand het ,four demons tournement, gewonnen,een 4 mans tournooi,waarin hij op 1 avond,Kunpolnoi en lakchart versloeg !!


Wedstrijdverslag Payap Penchai vs Peter van Os 

23 september 1983.

                                                     Peter van Os

Hier daagt Peter van Os , Payap uit tijdens zijn Ram Muay
Payap was veel te sterk, hij kon doen met peter wat hij wilde.
Hij trapte zo hard, bovenop de dekking dat hij daarmee net zoveel schade aanrichtte 
alsof de dekking er niet was geweest.
Payap trapt zo makkelijk. 

Zoals eerst een linkse mawashi op het hoofd van peter

meteen gevolgd door een rechtse, weer op het hoofd.                                                    

Peter wankelt en de gong redt nog deze keer. Toch vecht Peter niet slecht. in het begin treft hij ook keer op keer, maar de thai kan veel incasseren.
Payap penchai kan doen wat hij wil. Hij zet peter in de hoek vast en ,

trapt hem 12 keer achter elkaar op zijn armen.  

de trappen weergalmen in de zaal. waar blijft de handdoek ?
Alle respect voor peter die 4 ronden blijft staan. hij moest zoveel incasseren en kan zo weinig terugdoen. steeds weer treffen de harde trappen het lichaam van peter en dan geeft hij eindelijk op. 

Dit geweld wordt teveel voor hem.

extra verslag van Peter van Os zelf

Mijn sterkste punt was wel mijn karakter en het maakte mij ook niet uit tegen wie ik vocht zo ook de party tegen Payap.
Dit is ook de zwaarste partij geweest die ik ooit gevochten hebt en eigelijk was hij achteraf een maatje te groot voor mij.
Al in de eerste ronde begon hij met harde low kicks die ik goed wist op te vangen en counterde.
Hoewel ik aan het eind van de ronde aangeslagen was door een trap tegen mijn hoofd.
Vanaf de tweede ronde begon hij alleen nog maar met trappen naar mijn lichaam die ik goed opving met mijn verdediging.
Ik heb nog nooit iemand tegenover mij gehad die zo hard kon trappen.
Eind vierde ronde waren me armen zo kapot getrapt dat ik niet meer door kon vechten en de vijfde ronde niet meer inging.
Ik moet wel zeggen dat ik nooit spijt van die partij hebt want door deze partij had ik wel de naam dat ik vechter mentaliteit had.


EEN NACHT VOL GEWELD

De Thai boxers zouden de Nederlanders afslachten, en vooral het optreden van Payap Penchai op 23 september, had tot de meest sombere speculaties voor Rob Kaman geleid, tegen deze geweldenaar zou hij het afleggen.

Wedstrijdverslag   ROB KAMAN vs PAYAP PENCHAI                             12 januari 1984.

Nog nooit heb ik iemand zo hard geslagen !!!
Dat verzuchtte Rob Kaman terwijl hij uitgeput op de bank in de kleedkamer zat na de ongelooflijke slooppartij met Payap Penchai, een man die inderdaad wel een hoofd van beton moet hebben om de slagenregen die Kaman in de eerste ronde op dat lichaamsdeel liet neerkomen zonder noemenswaardige schade te doorstaan !
Deze wedstrijd, die door iedereen met een angstige anticipatie aangaande Rob Kamans kansen tegen deze "verschrikkelijke Payap" tegemoet was gezien, begon wel in stijl. Op de waanzinnig opzwepende muziek van Emmerson , lake and Palmer betrad Kaman de ring, toegejuicht door een hysterische menigte. Ook Payap betrad op dezelfde wijze de ring, maar die voegde er nog een kleine persoonlijke noot aan toe door tot ieders verbazing spontaan een complete discodans te gaan uitvoeren!!!
                 In ieder geval leverde hem dat een ovationeel applaus op, want dit vond het publiek prachtig !
En dan die eerste ronde !een stormachtige opening van Kaman, opstoten, hoeken, lowkicks, hoge mawashi's, ongelooflijk. alles is raak. juist als men denkt nu is het afgelopen, dan vindt Payap ergens toch de veerkracht om grijzend op de Amsterdammer af te lopen en weer de zoveelste stoot op zijn lever te incasseren. Dit had niemand verwacht, en ofschoon Rob aan het einde van deze fantastische ronde iets moet terugnemen denkt iedereen dat het in de volgende ronde wel afgelopen moet zijn.

In de tweede ronde lijkt het wel of er een andere Kaman in de ring staat. geen explosiviteit, geen kracht in zijn normaal zo harde en gevreesde lowkicks, Rob is nog slechts een schim van de man die in de eerste ronde nog zo'n fantastische demonstratie van kickboks technieken gaf !
De hele 2e en 3e ronde drijft Payap onze landgenoot genadeloos voor zich uit, hem steeds opsluitend in de hoeken en hem bewerkend met stoten en knietechnieken.

Zelfs een korte opleving van Kaman waarbij Payap vol op een rechtse directe loopt en achterover tuimelt, kan het tomeloze offensief van de Thai niet tot staan brengen. Kaman scoort wel veel maar aan alles ontbreekt de kracht. er zit geen venijn meer in zijn slagen en stoten, hij lijkt doodmoe en uitgeblust.

in de 4 ronde komt het tot een soort rustperiode, ook Payap begint nu tekenen van vermoeidheid te tonen en moet af en toe aan rob gaan hangen om te herstellen van zijn krachtsexplosies in de voorgaande ronden. dit geeft Kaman de kans om zich even te herstellen en het is ook in deze ronde dat hij begint met het mee scoren als de Thai met hem clincht. hij hangt niet meer als een willoze speelbal aan de Thai zijn schouders, maar probeert ook daadwerkelijk ook punten te maken met knietechnieken op de benen van de Thai. vanuit zijn hoek wordt geschreeuwd dat hij er iets aan zal moeten doen , omdat hij anders de partij zeker zal verliezen.

in de laatste ronde schraapt Kaman al zijn overgebleven krachten bijeen en perst alles eruit. in deze ronde trapt hij zelfs Payap vol in het gelaat, en ofschoon het de Thai weinig of niets schijnt te doen weet rob toch de nodige punten te scoren bij deze Thaise geweldenaar !

De uitslag, waarbij Rob Kaman als winnaar van het gevecht wordt aangewezen wordt door het publiek met gemengde gevoelens ontvangen. begrijpelijk, maar men moet niet vergeten dat volgens het puntenwaarderingsysteem dat werd toegepast, namelijk wie heeft de meeste punten gescoord, Kaman inderdaad winnaar zou zijn geweest, heel simpel omdat hij zijn tegenstander vaker heeft geraakt. maar ga je er vanuit dat men de winnaar per gewonnen ronde beoordeelt, dan zou inderdaad de uitslag wel eens omgekeerd hebben kunnen zijn. in ieder geval leek ons de uitslag onbeslist een heel wat sympathiekere oplossing, en gezien de verhouding in de ring ook wel de beste.
Maar laten we een ding niet vergeten, deze Payap was niet de eerste de beste. sinds twee jaar ongeslagen in Thailand en hij was nog nooit, zoals hij ons later vertelde, in zijn wedstrijdcarrière in zijn gezicht getrapt !!!COMEBACK PAYAP PENCHAI                                                         NOVEMBER 1986

Payap Premchai  heeft het een tijdje niet gemakkelijk gehad. Vormverlies, privé problemen en blessures hadden ervoor gezorgd dat hij voor velen in de Thai bokswereld was afgeschreven. Na een aantal zeer matige vertoningen in het buitenland, waarbij hij slecht getraind en vaak ongemotiveerd aan de start verscheen, lijkt het erop dat de man, van wie men zegt dat hij de hardste trappen uit de hele Thai bokswereld in Thailand maakt, aan een sensationele comeback bezig is.

In Thailand begon de tv zich namelijk meer en meer te interesseren voor de boksers uit de zwaardere gewichtsklassen met als resultaat dat het niveau van deze ondergewaardeerde klasse omhoog sprong.

Het begon allemaal een aantal maanden geleden toen Payap aantrad tegen de huizenhoge favoriet Sansatarn, die hij in 4 ronden versloeg en met een zeer zwaar geblesseerde rechterarm de ring deed verlaten. De afschuwelijk harde trappen van Payap hadden weer eens hun sloopwerk verricht!

Daarna slaagde veteraan Payap erin om zelfs kampioen middengewicht van Thailand te worden door Rakchart ( hier ook als Lakchart bekent) te verslaan in 5 ronden. Maar het summum van populariteit behaalde hij door deel te nemen aan een soort Thai boksmarathon en op een avond maar liefs tegen twee boksers aan te treden en die in beide gevechten (steeds 3 ronden) te verslaan, eerst Ekhapol en op dezelfde avond nogmaals de reeds eerder genoemde Rakchart!

Een maand later knokte hij al weer. Dit maal tegen Samart (de "grote" die ook tegen don wilson en rob kaman heeft gevochten) en volkomen onverwacht en onterecht verloor hij deze partij op punten. Velen waren het absoluut niet eens met deze zeer partijdige beslissing en men haalde zich het grote ongenoegen van het fanatieke Thaiboks publiek op de hals met deze beslissing.

Toen werd besloten om de och wel in topvorm verkerende Payap uit te laten komen in het zogenaamde “four demons tournement” weer een soort Thaiboks marathon waarbij men drie ronden vecht en dan 2 maal op een avond! 


In het eerste gevecht van Payap tegen Khunpolnoi liet ons 2 zeer statische vechters zien waarbij Khunpolnoi constant met keiharde trappen wordt bewerkt door Payap met zijn linkerbeen. Je hoort echt de klappen echoën en het publiek dan keihard na elke trap heeee!!! gillen. Khunpolnoi deed me aan een levende trapzak denken aangezien hijzelf niet veelterug doe of niet veel kon terugdoen door de trappen. Payap moet dan in de finale tegen lakchart. deze had in zijn eerste partij tegen de hier ook bekende Somxiong gevochten. een man die eruit zien als een betonblok. lakchart gaat in de 1e ronde stevig neer op een harde hoek en krijgt 8 tellen. Somxiong komt naar voren en begint echt van dik hout op lakchart in te hoeken. lakchart countert met keiharde knieën die keer op keer vol in het lichaam van Somxiong komen. dit gaat in een slooppartij 3 ronden door. echt een van de sensationeelste partijen die ik ooit heb gezien. in de finale treffen lakchart en Payap elkaar. Payap begint met zijn harde trappen dan weer. in de 2e ronde na een hoge trap op schouder/bovenarm hoogte verkrimpt lakchart en grijpt naar zijn rechterarm. hij wordt uitgeteld terwijl begeleiders en zijn arm staan te rukken. het leek iets van of die uit kom was getrapt of zo. Het was aan lakcharts gezicht te zien ,zeer pijnlijk in ieder geval.Payap is op het moment in topvorm en volgens vele insiders draait hij nu beter dan ooit tevoren. Hij is nu een totaal andere vechter dan toen hij tegen kaman vocht en zeer gevaarlijk met zijn verschrikkelijk harde trappen.

Wedstrijdverslag   ROB KAMAN vs PAYAP PENCHAI                             31 mei 1987.

Payap Penchai in de kleedkamer vlak voor zijn 2e partij tegen Rob Kaman.

Het was echt een totaal andere partij dan die eerste partij.

Om kort te zijn kwam payap totaal er niet aan te pas en werd door kaman fiks gesloopt waarna hij eind 5e ronde niet meer kon. Hij zakte langzaam op zijn hurken in elkaar. 

                               Totaal gesloopt.

 

graag wil ik Chris van der Meijde bedanken voor de samenwerking aan dit verhaal