Terug

sponsored by www.windyfightgear.com

Tips bij het kopen van  kickbokshandschoenen.
 

Onze redactie ontvangt regelmatig e-mails met vragen.

Vragen zoals: Waar moet je op letten bij het kopen van een paar kickbokshandschoenen .

Welk gewicht van handschoenen moet ik hebben. enz. enz.

In samen werking met  Evalien Lucas  proberen we op al deze vragen een antwoord te geven .

Maar nu eerst een korte uitleg over bokshandschoenen, ze beschermen in de eerste plaats de hand. Bijkomende eigenschappen van een bokshandschoen zijn een grotere dekking en de absorptie van slagen, dit beschermt ook de tegenstander tegen blessures.
Bij de meeste bokshandschoenen is de duim aan de handschoen gefixeerd, om een duimverstuiking te voorkomen. Daarnaast zijn bokshandschoenen  voorzien van een veter of  klittenbandsluiting ( Velcro ) . Wedstrijdbokshandschoenen zijn bijna altijd voorzien van een veter. Maar ook hier wordt de klittenbandsluiting steeds vaker gebruikt.

Bokshandschoenen worden onderscheiden naar hun gewicht in ounce. 1 ounce = 28,35 gram. Hoe zwaarder de bokshandschoenen , des te meer dempings-materiaal hij bevat.


Vaak wordt gedacht dat dat het aantal oz de maat aangeeft dit is niet zo!!!!


Naast de gebruikelijke bokshandschoenen zijn er ook zakhandschoenen. Deze zijn dunner en lichter als bokshandschoenen wat zorgt voor een verhoogde slagkracht. Net als bokshandschoenen kunnen zakhandschoenen zowel van kunstleer als echt leer zijn. Zakhandschoenen dienen uitsluitend voor het trainen op bokszak,
Speedbal en Double end bal . Daarbij beschermen ze de vuist tegen schaafwonden en andere blessures. Omdat dit soort handschoenen slechts licht gepolsterd is, zijn geen gewichten weergegeven. De maat van bokszak handschoenen wordt als S, M, L, XL en XXL weergegeven1. Gewicht: Handschoenen zijn in verschillende gewichtsklassen te koop (8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 en 22 ounce). Door met zwaardere handschoenen te training/sparren wordt de training intensiever  en  tijdens de wedstrijd heb je hier profijt van  doordat je de armen langer omhoog kunt houden en sneller stoten  omdat je dan met lichtere handschoenen vecht. Klein nadeel is dat de wedstrijd handschoen weer kleiner zijn ,daar moet bij de verdediging rekening mee worden gehouden .
Normaal gesproken trainen kinderen met 6, 8 of 10 oz, vrouwen met 10, 12 of 14 oz en mannen met 14 of 16 oz. Zwaargewichten maken over het algemeen gebruik van 16 of 18 oz handschoenen en enkele uitzonderingen gebruiken zelfs 20 oz of 22oz handschoenen.

 


2. Richtlijnen: voor het bepalen van het gewicht van de Bokshandschoenen 1 oz ( ounce) = 28,35 gram

  Lichaamsgewicht Gewicht oz Categorie Gewicht gram
1. <= 35 kilo 6 oz jeugd 170,1gram
2. 35 - 45 kilo 8 oz jeugd - wedstrijd handschoenen   226,80gram
3. 45 - 55 kilo 10 oz jeugd - wedstrijd handschoenen  283,5gram
4. 55 - 65 kilo 12 oz jeugd - dames 340,20gram
5. 65 - 85 kilo 14 oz senior - training - sparren 396,90gram
6. 85 - 100 kilo 16 oz senior - training - sparren 453,60gram
7. 100 - 120 kilo 18 oz senior - training - sparren 510,30gram
8. 100 - 120 kilo 20 oz senior - training - sparren 567,00gram
9. 120=> 22oz senior - training - sparren 623,70gram

 3. Sluiting: Bij boks-, Muay Thai en kickbokshandschoenen heb je de keuze uit een sluiting met klittenband ( Velcro ) of een sluiting met veters. Een sluiting met veters geeft meer stabiliteit aan je pols en je kunt de handschoen bij het dichtmaken beter laten aansluiten bij de vorm van je hand. Het nadeel van veters is dat iemand anders altijd je handschoenen moet dichtmaken en openmaken. De handschoenen met vetersluiting worden daarom over het algemeen alleen met wedstrijden gebruikt, omdat je tijdens een wedstrijd je handschoenen niet tussentijds uit doet. Tijdens de training is het handig als dit wel mogelijk is. Vandaar dat de meest gedragen handschoenen tijdens de trainingen een klittenbandsluiting hebben. Let bij klittenbandsluitingen erop dat de handschoen strak genoeg om je pols gesloten kan worden. Dit is van belang voor het draagcomfort en voor de stabiliteit van de pols. Het klittenband op zich moet een kleefvlak hebben die groot genoeg en sterk genoeg is om de handschoen stevig dicht te maken. Het nadeel van Velcro sluiting is dat (door pluisjes en stof wordt de kleefkracht minder ) ,deze in de heetst van de strijd los kan raken ,dit wordt vaak verholpen door een stukje tape over de sluiting te plakken .

4. Vulling/padding stootvlak:
De vulling van het stootvlak moet dik en stevig genoeg zijn om ervoor te kunnen zorgen dat je niet door de vulling heen stoot. Een padding van foam is hiervoor uitermate geschikt. De padding moet als het ware gedeeltelijk je stoot absorberen, waardoor de kans op knokkelblessures verkleind wordt. Tevens perk je de kans op blessures bij je trainingspartners in doordat de scherpte van je vuisten weggenomen worden. Door iemand met blote vuisten te stoten kun je hem/haar ernstig verwonden, datzelfde geldt ook voor handschoenen met een slechte vulling.

5. Padding handpalm: Niet elke boks-, Muay Thai of kickbokshandschoen heeft een padding aan de binnenkant van de handschoen. Dit is een extra vulling/versteviging in de handschoen aan de kant van je handpalmen. Deze padding geeft je extra grip voor het maken van een vuist. Tevens is het ideaal voor het trainen van combinaties met een trainingspartner. De padding aan de binnenkant van je handschoen absorbeert voor een gedeelte de stoten en trappen van je trainingspartner wanneer je deze met je handschoenen opvangt. Ook tijdens het sparren kan dit zo zijn voordelen hebben.

6. Leer: Je kunt kiezen voor kunstlederen of lederen handschoen. De handschoenen van leer gaan langer mee. De kans dat ze scheuren (met name bij de naden) is aanzienlijk kleiner. Wel is het onderhouden van leren handschoenen van groot belang. Vet hiervoor de handschoenen één keer per maand in met ledervet, anders gaan de lederen handschoenen als snel scheurtjes vertonen door uitdroging. In de kwaliteit van het leer zit vaak ook nog veel verschil. Er wordt hoofdzakelijk runderleer gebruikt   , dit leer is uitermate geschikt voor een kwalitatief goede handschoen.

7. Stiksels: Voor de stevigheid van de handschoenen is het van belang dat de stiksels op kritieke punten dubbel gestikt zijn. Dat wil zeggen op de plekken waar veel druk op het leer en de stof zit. Dit zorgt ervoor dat de handschoenen niet kapot gaan bij de stiksels (dit is over het algemeen de plek waar de meeste handschoenen het eerst kapot gaan).

8. Voering: Deze is over het algemeen bij alle handschoenen van stof. Voel even goed of de voering geen oneffenheden heeft of losse draden. De voering moet mooi meelopen met de handschoen, zodat het niet snel kapot zal gaan en geen irritaties geeft bij het dragen.

9. De pasvorm: Of de pasvorm van een handschoen voor jou geschikt is, kun je het beste bepalen door de handschoen te passen en eventueel uit te proberen. Let bij het passen erop dat je genoeg bewegingsruimte bij je vingers hebt en wanneer je een vuist maakt moet je duim moet door de handschoen stabiel in de natuurlijke stand gehouden worden. Is dit niet het geval, dan heb je kans om je duim te breken wanneer je hard stoot.

10.Bandages: Gebruik bij het trainen en wedstrijden altijd bandages of binnenhandschoenen voor de versteviging en bescherming van uw handen.

Ze zijn er in allerlei soorten :

Boksbandages van katoen

Boksbandages van katoen/elastan (elastisch)

Binnenhandschoen, Quick Wrap/Punch van neoprene met 2 meter lange windsel. Met dikke gel laag op de knokkels 

Binnenhandschoen van elastische polyester stof met laag aerofoam

Allemaal met velcro sluiting

Als je nieuwe bokshandschoenen gaat passen, moet je niet vergeten de bandages mee te nemen.  Een nieuwe handschoen zal altijd een beetje groter worden naarmate je de handschoen vaker gebruikt. Je kan dus het beste een handschoen kiezen die een beetje strak zit want dan weet je dat deze na een aantal maal dragen perfect past!
 

met speciale dank aan: Evalien Lucas van  Queen of the Ring