Terug 

                           

                                          Rob Kaman

                                                                                     De meest gevreesde vechter van zijn tijdperk !!!! 

 

In de vroege 1980's waren Benny ( the jet ) Urquidez  en   Bill ( superfoot ) Wallace  grote namen!!! De meeste vechters uit USA namen Rob Kaman niet serieus ,en dachten who the fuck is Rob Kaman  hij bewees spoedig hun ongelijk .Niemand is zo lang koning in de ring geweest , en nog is er niemand die er in is geslaagd  in het winnen van meer titels .Geachte en bekend over de hele wereld is hij nu een 

"Levende Legende"    

Rob Kaman wordt beschouwd als een van de beste kickboksers ooit en werd  gevreesd om zijn snoei harde low kicks !!!!

Rob kaman is geboren op de 5 Juni 1960 in Amsterdam.
  Als jonge jongen begon hij met voetballen bij Ajax , maar hij hield niet van team sporten. Op 16-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar Pentjak Silat een Indonesische vechtsport,  daar kreeg hij les van  Ruud van Weldam . Twee jaar later ging hij kickboksen, eerst bij Lucien Carbin en daarna bij Mejiro Gym, daar trainde hij onder leiding van de recentelijk overleden Jan Plas en vervolgens onder Andre Mannaart.
Nadat 4 maanden van training, begon hij aan zijn eerst gevecht tegen Carillon , die
Europese kampioen Savate was en  hij verloor het gevecht op punten.  Rob besliste dat hij er nog harder voor ging trainen en ook meer aan wedstrijden te doen.  Spoedig werd hij een A - klasse vechter in Nederland.   Hij won de meeste van het zijn gevechten door knock-out .

Rob Kaman samen met Jan Plas

 Het keerpunt voor hem was zijn, gevecht met Blinky Rodriquez ,de zwager van Benny Urquidez.  Rob versloeg hem in de 2de ronde met een low kick naar het been. Dit was zijn internationale doorbraak ! Van af toen begon Rob ook in Thailand te vechten.                

Zijn eerste gevecht in Thailand was tegen Dennoi, een lokale kampioen. Kaman won door een knock out en werd gevraagd het op te nemen tegen Lackchart, een Thaise kampioen. Hij verloor het gevecht dat in Bangkok plaatsvond, maar leerde wel veel van deze nederlaag.

Het legendarische Mejiro gym team van lings naar rechts : Rob Kaman , Peter van Os , Miloud El Guebli , Andre Brilleman , Fred Royers , Muzaffer Yamali

Op 23 september 1983 vocht hij tegen John Moncayo voor de WKA wereldtitel kickboksen. Zijn tegenstander ging knock out in de derde ronde na een low kick van Kaman en hij werd de eerste Europese wereldkampioen kickboksen ooit. Op 12 januari 1984 nam hij het op tegen Payap Premchai, de kampioen van Thailand, in de Jaap Edenhal in Amsterdam. Na een grandioos gevecht won Rob Kaman na een unaniem jurybesluit op punten. In april 1984 nam hij het opnieuw op tegen Moncayo, dit keer in Miami, Florida. Hij sloeg Moncayo knock out in de tweede ronden. Aan het eind van fat jaar versloeg hij de goede Thaise vechter Samart Prasanmirt in Hong Kong en won hij van Jean Marc Tonus in een gevecht om de Europese titel full contact.

Gedurende het jaar 1985 wint hij van Larry McFadden door een knockout in de derde ronde en drie maanden later neemt hij wraak op Lakchart. Hij slaat de Thai knock out in de vierde ronde. Na dit gevecht neemt Kaman het in Amsterdam om tegen een aantal verschillende vechters: Ernest Simmons (WKA regels), Ernesto Hoost (WKA regels), Payap (Muay Thai regels), Roger Hurd (WKA regels) en Sittisak (Muay Thai regels). Hij wint ze allemaal en aan het eind van 1987 vragen de Japanners hem om in hun land te komen vechten. Zijn eerste gevecht in Japan was tegen Lakchart. Rob slaat hem knock out in de eerste ronde.

Japan wordt 'Kaman-gek' en vanaf dan vecht hij talloze keren in Japan. Hij vocht tegen Kirkwood Walker, Hansu Premchai, Santiago Garza, Don Nakaya, Nielsen, Carmichael (VS) en O'reagan (Ierland). Hij wint de partijen allemaal. Op 9 april 1989 vecht Kaman weer een keer in Nederland, dit keer tegen Jan Wessels uit Arnhem. Rob Kaman organiseert het evenement en heeft hierdoor niet de tijd om zich goed op het gevecht voor te bereiden. Hij verliest het gevecht en veel mensen dachten dat zijn carrière voorbij was. Aan het eind van het jaar kwam hij terug en versloeg hij Jan Wessels door hem in de 2de ronde knock out te slaan in een gevecht om de WKA titel.

In het jaar 1990 speelt Rob in de film 'Bloodfist' met Don Wilson en Billy Blanks. Hij vecht dat jaar drie partijen tegen Changpuek Kiatsongrit uit Thailand, tegen Eddy Matthieu uit Frankrijk en in de zomer tegen Peter Smit. Peter Smit was een nieuwkomer en Europees kampioen WKA. Net voor het gevecht wordt Kaman vader van zoon Gaby. Rob Kaman verliest de partij en bijna iedereen dacht dat het koninkrijk van Rob Kaman was gevallen. Kaman kwam opnieuw terug. Hij vecht tegen de Japanner Nishi in Japan en wint door een knock out in de eerste ronde.
Rob Kaman vs Ernesto Hoost
De promotors in Nederland organiseren een supergevecht tegen Ernesto Hoost. Hoost was favoriet, maar het lukte Kaman om Hoost knock out te slaan in de vijfde ronde. Volgens veel kickboks fans is het gevecht tussen Kaman en Hoost het beste gevecht ooit op Nederlandse bodem. Op 29 juni 1991 neemt Kaman het op tegen Luc Verheye in Frankrijk voor de WKA wereldtitel. Luc Verheye had Peter Smit verslagen en was de nieuwe wereldkampioen. Dit duurde niet lang, want Kaman won van Verheye en pakte zijn titel terug. Hij vocht in Frankrijk tegen vechters als Rick Roufus, Mark Russell, Justin Ward, Zito Polyo enz. Een van zijn beste partijen was tegen Marek Piotrowski, die hij versloeg na een knock out in de zevende ronde.

Op 20 juni 1992 vocht Rob Kaman 'the fight of the fights' tegen Jean Yves Theriault, één van de beste full contact kampioenen ooit. Rob won de partij na een technisch knock out en werd de nieuwe ISKA wereldkampioen. Tegelijkerijd was hij wereldkampioen WKA kickboksen en wereldkampioen in Muay Thai. Op 26 november 1993 vocht Rob Kaman voor het eerst in drie jaar weer in Nederland, dit keer tegen een andere groot kampioen uit Nederland: Rick van der Vathorst. Kaman sloeg hem knock out in de tweede ronde en toonde het Nederlandse publiek dat hij na al die jaren nog steeds de beste was.

Aan het eind van dat jaar produceerde Nikko Toshogu Press 8 video's over Muay Thai training met Rob Kaman en een video met hoogtepunten en knock outs van zijn carrière. Kaman speelde ook in twee films met Jean Claude van Damme, 'Maximum Risk' en 'Double Team' met Dennis Rodman en Mickey Rourke. Hierna vocht hij nog een partij in Frankrijk, dit keer in Marseille, tegen een nieuwkomer uit Nederland: Orlando Breinburg. Hij won na een technisch knock out in de derde ronde.

In 1995 nam hij deel aan het K-2 toernooi in Parijs. Zijn eerste partij was tegen Lavelle Robinson en hij won na een knock out. Zijn tweede gevecht was tegen de Australiër Tosca Petridis en hij won opnieuw. In de finale, na al twee partijen gevochten te hebben die avond, moest hij het opnemen tegen de Fransman Jerome Turcan. Rob was geblesseerd geraakt tijdens zijn eerdere gevechten en tijdens de vierde ronde bloedde hij zo erg dat iedereen verbaasd was dat hij Turcan knock out schopte met twee fantastische high kicks aan het eind van de ronde. Na al zijn wereldtitels won hij ook nog het K-2 toernooi in Parijs.

Na nog een paar partijen in de jaren daarna, besloot Rob na te veel blessures en nog een film met Jean Claude van Damme (The Legionnaire), een eind aan zijn imposante carrière te maken. Rob besloot zijn laatste partij in Nederland te vechten waar het allemaal was begonnen. Op 24 oktober 1999 vocht hij voor de laatste keer. Hij nam het op tegen Alexey Ignashov, een 21-jarige amateur wereldkampioen kickboksen. Na een tijdperk vol successen was er uiteindelijk een eind aan zijn loopbaan gekomen. Het publiek gaf hem een staande ovatie toen hij voor de laatste keer de ring instapte. Rob won het gevecht op punten maar na de partij zei hij dat zijn tegenstander de echte winnaar was en gaf zijn beker aan Alexey Ignashov.Dit was Rob zijn laatste keer dat hij in de ring staat na zijn geweldige carrière met meer dan 100 gevechten , toen gingen alle lichten uit en met een muziek parade, kwam zijn zoon Gaby naar de ring en gaf  zijn vader de trofee voor "de vechter van de eeuw". En zo beëindigde het op 24 0ctober van 1999: Het einde van een tijdperk, het begin van een legende. 

De legende van Rob Kaman

Bijnamen : Rob "the Dutchman" Kaman , Mister low kick

Naam Gym: Mejiro Gym 

Gewicht: -88 Kg

Overwinningen: 98 ( 78 door K.O. )

Verliezen: 12  : Carilon, Muniz, Krongsak,  Lakchart, Peter Smit , Jan Wessels ,

 sedou ( kongburie ), 1x  Rick Roufus , 3 x Changpuak

Onbeslist: 1

wedstrijd ongeldig verklaard: 2   Tosca Petridis en Rick Roufus

Titels:

 • I.K.B.F. Full Contact Light Heavyweight World Champion
 • 1983 W.K.A. Full Contact Middleweight World Champion
 • 1984 P.K.A. Full Contact European Champion
 • 1987 W.K.A. Full Contact Middleweight World Champion
 • 1988 W.K.A. Full Contact Light Heavyweight World Champion
 • 1989 W.K.A. Full Contact Light Heavyweight World Champion
 • 1990 W.K.A. Full Contact Light Heavyweight World Champion
 • 1990 I.M.T.F.(currently I.M.F.) Muay Thai Light Heavyweight World Champion
 • 1992 W.K.A. Full Contact Super Light Heavyweight World Champion
 • 1992 I.S.K.A. Full Contact Super Middleweight World Champion
 • 1992 I.S.K.A. Oriental Rules Light Heavyweight World Champion
 • 1994 I.S.K.A. Oriental Rules Light Heavyweight World Champion
 • 1995 K-2 France Grand Prix '95 Champion

Mascotte : snoopy foto: rob kaman de eerste Europese wereld kampioen w.k.a (23-09-1983)

Status: Gestopt

 

graag wil ik Dirk Stal bedanken voor zijn toestemming om dit verhaal te plaatsen