Terug

 
het Chinese zwaard

 

In de Westerse wereld is de kennis over de Chinese zwaarden redelijk beperkt, in vergelijking met de Japanse zwaarden. Als een gesprek over goede zwaarden gaat, krijgen de Japanse zwaarden al snel de naam van beste zwaarden ooit gemaakt, en dat de Chinese zwaarden van slechte kwaliteit zou zijn. In werkelijkheid staat het Japanse zwaard niet alleen op eenzame hoogte, maar word het vergezeld door het Chinese zwaard. De Japanse wapensmeden hebben de technieken  van de Chinezen overgenomen en verder ontwikkeld tot een ware kunstvorm.

Er worden in de Chinese vechtsport grofweg twee soorten zwaarden gebruikt:

De Dao ( breedzwaard ),de meeste mensen kennen dit zwaard uit de vele kung fu films.

De Jian ( rechtzwaard ), dit zwaard staat in China symbool voor rechtvaardigheid, discipline en eer.

Geschiedenis van de Jian

De jian (wordt uitgesproken als "djen" ), heeft een gedocumenteerde geschiedenis van  minstens drie duizend jaar. Van geschreven verslagen en archeologische ontdekkingen weten wij dat deze zwaarden eerst in noordwesten van China werden gebruikt , en van daar werden ze verspreid over Centraal en zuidelijk China.

Xia Dynastie (2000 - 1500v.Chr) en  Zhou  Dynastie (1100 - 256v.Chr)

De vroegst gevonden documentatie over de Jian stamt uit de Xia Dynastie  . Tijdens de  Zhou Dynastie, was de Jian een kort steekwapen, sterk gelijkend op een dolk . Ze werden gegoten van brons, een legering van koper en het tin, vanwege de starheid van dit metaal,  was hun lengte beperkt tot ongeveer 40cm. 

Totale lengte van deze Jian is 32 cm


De Periode van lente en  Herfst (770 - 476v.Chr)

Tijdens de periode van Lente en  Herfst , in de Oostelijke Zhou Dynastie stuurde de toenmalige koning Zhao van Chu (515-489 v Chr) zijn adviseur Feng Huzi  naar zwaardmaker OuYezi met het bevel om voor hem een set van 3 zwaarden te maken. De zwaardmaker ging op zoek naar de meest geschikte plaats om dit zwaard te gieten. Jaren van reizen en zoeken in Zuid China gingen voorbij, tot hij uiteindelijk terecht kwam in Long Quan . Op de berg Qinxi vond hij 7 bronnen met water zo helder dat je de bodem kon zien. Dit was de ideale plaats om de zwaarden voor koning Zhao van Chu te maken. Hij deed er 2 jaar over om deze 3 legendarische zwaarden te maken .

1. Long Yuan - "Dragon Well"
2.
Tai A - "Peaceful Relative of Tai Mountaintop"
3.
Gong Bu - "Work Deployer"

Elke van deze zwaarden werden geprezen voor hun balans, scherpe lemmet en hun schoonheid.
Long Yuan werd de bekendste van deze 3 en de zwaardgieterij werd daar naar vernoemd.


Koning Gou Jian of  Yue gaf OuYezi de opdracht om voor hem een set van 5 zwaarden te maken. Hij deed er 3 jaar over om deze 5 legendarische zwaarden te maken.

1. Zhanlu - "Wholesome Land or Dark and Clear"
2. Yuchang - "Fish Intestine or Hidden in Fish"
3. Shengye - "Defeater of Evil"
4. Juque - "Giant"
5. Chunjun -" Pure Harmony"

Ganjiang was de leerling van OuYezi en getrouwd met Moyie  de dochter van OuYezi ,samen hebben ze nog 2 legendarische zwaarden gemaakt.

1. Ganjiang's Yang zwaard
2. Moyie's Ying zwaard

 

OuYezi en Ganjiang zijn twee van de beroemste zwaarden makers uit de Chinese geschiedenis .

Archeologen hebben jian's opgegraven, die zelfs na meer dan twee duizend jaar onder de grond te hebben gelegen, nog scherp genoeg waren om muntstukken doormidden te snijden. De kwaliteit hiervan verbaasd tot op de dag van vandaag de geleerden , de hoge graad van technische vaardigheden die nodig zijn om zo een zwaard te vervaardiging .

De jian  uit deze periode , waren langer dan die van de  Zhou Dynastie. De langere lengte en hun opmerkelijke scherpte werden  mogelijk gemaakt door een meer en meer verfijnde materiaal kennis en vooruitstrevende metaalbewerkende technieken.

Deze jian heeft een lengte van 56 cm en het handvat bevat nog resten van hout en touw .

De Chinezen ontdekten dat wanneer het percentage van tin hoger is, het brons harder wordt, maar ook brosser , en dat wanneer het percentage van tin lager is, de taaiheid van het brons toeneemt maar ook zachter wordt. Het eerste type jian van had zeer scherpe randen , maar moest vanwege de broosheid van de legering vrij kort blijven. Het tweede  type van de jian, waren aanzienlijk langer, maar waren niet erg scherp. met loste dit probleem op door aan het brons  meer koper en tin toegevoegd. Zo goot men bronzen zwaarden met een mindere tin gehalte in de kern voor extra schok bestendigheid en een hogere tin gehalte in de snijkanten en in de punt voor extra hardheid De onderzoeker waren erg verrast toen ze een jian onderzochten en ontdekten dat de percentage  tin lager was in het centrum van deze jian, en  in de randen en punt de percentage tin hoger was. Het is ongelofelijke dat men in die tijd het voor elkaar kreeg om tijdens het gieten  ,een niet gelijke koper en tin verhouding te realiseren in verschillende delen van de jian .

 

Op de foto's hierboven zien we de beroemde 2500 jaar oude jian die van Koning Gou Jian of  Yue was .                                                             Aan één kant van het blad, zijn twee kolommen met tekst zichtbaar. In totaal zijn er acht karakters die in een variant van het zhuan schrift geschreven zijn ,                       deze karakters zijn moeilijk te lezen  . Men ontcijferde de 6 van de 8  karakters , er stond : Koning Gou Jian van Yue gemaakt voor zijn persoonlijk gebruik.
Het Zwaard van Gou Jian is 55.6 cm lang, met inbegrip van het 10 cm lange handvat. Het blad is 5cm breed.

Dit zwaard werd in december, 1965, op 7 km afstand van de de ruïnes van Jinan gevonden ,tijdens opgravingen stuit men op een kist met daarin een skelet ,met aan zijn linkerzijde het beroemde zwaard Gou Jian .

Toen de koning Helu van Wu stief 496 v Chr werd hij begraven met de beroemde zwaarden Yuchang en Shengye en met nog bijna drie duizend andere zwaarden .


Qin Dynastie   (221-207 v Chr)

Tijdens de  Qin Dynastie veranderde de vorm van de Bronzen jian , hij werd langer ( 80cm) en dunner en ijzer zwaarden doen hun intrede.                                            Het vervaardiging van ijzeren jian's begon 2400 jaar geleden, in het koninkrijk van Qin, de voorganger van de  Qin Dynastie was. De ijzer Jian werd gebruikt door de legers van Qin in de reeks oorlogen die onder de diverse koninkrijken van deze periode werden bestreden, zodat geloven sommige mensen dat het succes van Qin in het verslaan van zijn rivalen  grotendeels toe te schrijven aan het gebruik ijzer jian's  . Het was tijdens deze dynastie dat jian om niet alleen als een wapen maar ook als gerespecteerd symbool van morele waarden, zoals eer en eerlijkheid .

Bijna drie honderd jaar later gaf de eerste keizer Qin Shi Huang (259-210 v Chr) die het Taia zwaard in zijn bezit had, het bevel om het graf van koning Helu van Wu te vinden en de beroemde zwaarden Yuchang en Shengye naar hem te brengen. Maar tevergeefs de ingang werd niet gevonden. Het gat van de opgraving heeft zich in de loop van de jaren  gevuld met water en heet nu Sword pond .  In 1955 werd de vijver leeg gepompt , en naar een tijd graven werd  de ingang van de graftombe  ontdekt. Maar hij werd niet geopend voor vrees dat  Yunyan pagode die vlak in de buurt staat zou instorten.

 


Han Dynastie (206V Chr - 220), Jin Dynastie (265 - 420) en de Zuidelijke en Noordelijke (420 - 588) Dynastieën

Tijdens de Han Dynastie , Jin Dynastie , en de Zuidelijke en Noordelijke Dynastieën , werd het proces om jian's van ijzer en staal te maken verder ontwikkeld.

   

De populariteit van het wapen was erg groot en de publicatie van boeken over  de jian werd wijdverspreid. Één van het beroemdst hiervan was Jian Dao (weg van de Jian). De Vorm van de Jian word steeds verder ontwikkeld .Tijdens deze dynastieën, begon het gebruik van jian en zijn betekenis in de Chinese maatschappij te veranderen. Geleidelijk aan, werd de jian vervangen  door de dao, als wapen keus voor militairen, alleen officieren droegen de jian . Overheidsambtenaren moesten de jian naar het werk en naar huis dragen.  De verschillende type's jian , verwezen naar de rang van de overheidsambtenaar.


Tang Dynastie  (618-907)

Tijdens de Tang dynastie werd de naam van de Long Yuan smederij veranderd, in Long Quan.

Deze naamsverandering kwam tot stand omdat de eerste keizer van de Tang dynastie, als 2e naam Li Yuan had gekregen bij zijn geboorte. Niemand durfde bijgevolg deze naam te gebruiken. Sinds de Long Yuan smederij het water gebruikte uit de 7 bronnen en Quan  betekend bronwater , was dit de meeste geschikte naam om de smederij verder te zetten.

De vorm van de jian veranderde tijdens deze dynastieën, hij werd  langer en smaller, en tegen het eind  van de Tang Dynastie , had de jian haar huidige vorm bereikt .

Op de foto zien we een 2 handige Jian totale lengte 156 cm en het handvat heeft een lengte van 40,5 cm


Song Dynastie  (960 - 1279)

In de Dynastie van Song , zijn de beroemdste Chinese zwaarden ooit gemaakt waren ,de Long Quan zwaarden .Ming Dynastie (1368 -1644) en Qing Dynastie (1644 - 1911)


Tijdens de Ming Dynastie en Qing Dynastie  , Staat de ontwikkeling van de Chinese krijgskunsten staat op hoog niveau.  Vele nieuwe stijlen werden ontwikkeld .          Veel van deze vormen worden nog vandaag uitgeoefend en de huidige jian is gelijk aan vorm die tijdens deze dynastieën werd gebruikt.

een dubbel Jian  totale lengte van 65 cm .


 


Historische gebruik van jian in deze tijd

De Jian, is een van de belangrijkste wapen in het Taiji Quan (of Tai Chi Chuan). Het Taiji zwaard dient ter bevordering van lichaam en geest.

Er zijn 2 soorten :

De wedstrijd Jian  is een smal zwaard ,de hoge flexibiliteit van het dunne blad is bedoeld om geluid te maken tijdens de demonstratie van de wedstrijddeelnemer.

De traditionele  Jian  is een zwaarder zwaard, word gebruikt voor het trainen van het bovenlichaam.


Behalve een goed gewicht en een goede balans moet een zwaard een stevige kling hebben om de energie van een steekbeweging optimaal door te geven naar de punt. Een ideaal zwaard heeft dus een harde rand, en een zachter schokbestendig lichaam. Deze eigenschappen zijn zeer moeilijk te combineren in een zwaard. Wanneer het staal hard is, dan heeft het de neiging gemakkelijk te breken. Wanneer het ijzer zacht is breekt deze niet , maar  is dan snel  bot en beschadigd. Chinese wapensmeden losten dit probleem op door op verschillende manieren hard en zacht staal te combineren.


In het staaltijdperk vouwde men het staal veelvuldig om de onzuiverheden eruit te slaan en de dichtheid te vergroten. Al snel bleek dat gevouwen staal nog een voordeel had: het gelaagde staal heeft de neiging zijn vorm beter vast te houden en het zwaard meer stevigheid te verschaffen. Ook kwam men erachter dat er nog twee factoren waren die invloed hadden op de hardheid van staal: de koolstofinhoud en de snelheid waarop het staal afkoelt. Gelaagd staal vertoont mooie patronen

De meest voorkomende constructie van de Chinese Jian zwaarden is de Sanmei constructie. Sanmei betekend letterlijk , 3 lagen. Hierbij smeed men een plak staal met een hoge koolstofinhoud (hard staal ) tussen twee plakken zachter staal. Deze twee plakken bestonden op hun beurt weer uit gelaagd staal dat vele keren gevouwen was.

Dwarsdoorsnede van een Jian met een Sanmei constructie.

De Chinese zwaard smid liet meestal geen  handtekening achter op de jian, , omdat de Chinese zwaarden niet makkelijk uit elkaar te halen waren ,dit in tegenstelling tot Japanse zwaarden.

Bij een antieke jian is het uiteinde van de "tang" geklonken, als men het zwaard wil demonteren moet men deze klinknagel eraf afvijlen  .

Iets dat je niet te vaak wilt doen want je verkort het zwaard er steeds een paar mm mee.

Sommige zwaarden zijn  gekenmerkt met  zeven messing cirkels die in het blad geklonken waren .

De qixing ( 7 sterren ) stellen de grote beer voor, Dit was een belangrijk sterrenstelsel voor de Taoisten, de stand van de sterren werd gebruikt voor het plannen van aanvallen.

De jian bestaat uit 4 delen

Jianti - kling

Hushou - handschild

Jianba - handvat

Jiantan - achterkant

Benamingen

sommige delen van het zwaard hebben meerdere namen

Jianshen - hele zwaard

Jianti - kling

Jianren - randen van de kling

Jian jian'er - punt van de kling ,heet ook wel  Biduan

Jianfeng - laatste 2 duim inclusief de punt van de kling

Jianqiao - schede

Jianba - handvat , heet ook wel Jianbing of Jianjing genoemd

Hushou - handschild , heetook wel Jianshou , Tunkou , Jiange of Yuntou

Jiantang - verankering handvat en handschild en zorgt voor de juiste balans van het zwaard

Jianpao - pluim

 

 

Tijdlijn van de Chinese tijdperken

Xia Dynastie ca. 2100-1800 v Chr   Begin Chinese Bronstijd

Shang Dynastie 1700-1027 v Chr

Westelijke Zhou Dynastie 1027-771 v Chr

Oostelijke Zhou Dynastie 770-221 v Chr

770-476 v Chr - - Lente en Herfst periode

475-221 v Chr - - Strijdende Staten periode

Qin Dynastie 221-207 v Chr

Westelijke Han Dynastie 206 v Chr - 9

Wang Mang interregnum ( Xin Dynastie ) 9-25

Oostelijke Han Dynastie 25-220

3 Koninkrijken 220-265

Westelijke Jin 265-316

Oostelijke Jin 317-420 

Oostelijke en Noordelijke Dynastie 420-588

Oostelijke Dynastie

420-478 -- Song

479-501 -- Qi

502-556 -- Liang

557-588 -- Chen

Noordelijke Dynastie

386-533 -- Noordelijke Wei

534-549 -- Oostelijke Wei

535-557 -- Westelijke Wei

550-577 -- Noordelijke Qi

557-588 -- Noordelijke Zhou

Sui Dynastie 580-618

T'ang Dynastie 618-907

Vijf Dynastieën 907-960

907-923 -- Latere Liang

923-936 -- Latere Tang

936-946 -- Latere Jin

947-950 -- Latere Han

951-960 -- Later Zhou

Tien Koninkrijken  907-979

Song  Dynastie 960-1279

960-1125 -- Noordelijke Song

1127-1279 -- Oostelijke Song

Liao Dynastie 916-1125

Westelijke Xia  Dynastie 1038-1227

Jin Dynastie 1115-1234

Yuan Dynastie 1279-1368

Ming  Dynastie 1368-1644
Qing  Dynastie 1644-1911
Republiek China 1911-1949
Chinese Volksrepubliek 1949 tot nu

 

special thanks to

Alex  : chinesearms.com

peter : mandarinmansion.com

kenneth : chinahistoryforum.com