Terug

                        

              

                                        Brandon Lee

   

        volledige naam : Brandon Bruce Lee

        Geboorte datum : 1 Februari , 1965, Oakland, California

        Gestorven : 31 Maart,  1993, Wilmington, North Carolina

        Vriendin : Eliza Hutton                                                                

        Geplande Trouw datum 17 April 1993

                                         

     TV


          Brandon speelt de rol van  Kenji de zoon van een Yakuza baas  in een aflevering van de TV serie Ohara  in 1987.

     FILMS

        Legacy of Rage (1986) Brandon speelt de rol van Brandon Ma

        Kung Fu: The Movie (TV) (1986)  Brandon speelt de rol van Chung Wang

        Kung Fu: The Next Generation (TV pilot) (1987)

        Brandon speelt de rol van Johnny Caine

        Laser Mission (1990) Brandon speelt de rol van  Michael Gold

        Showdown In Little Tokyo (1992)  Brandon speelt de rol van Johnny Murata

        Rapid Fire (1992) Brandon speelt de rol van jake lo

        The Crow (1994) Brandon speelt de rol van Eric Draven

 

Het was Brandon Lee’s laatste film waar hij in maart 1993 bijna de laatste hand aan kon leggen. Na enige actie films waar hij zijn kunnen als martial artist kon tentoonspreiden was The Crow de film die hem op de kaart zou zetten als acteur. Hij was iedere dag op de set aanwezig en niet alleen omdat hij de hoofdrol speelde en in de meeste scènes te zien was. Lee was zich er zelf ook van bewust dat The Crow een belangrijke film voor hem was. Lee had een zweem van James Dean over zich maar hij was al enige jaren niet meer de jonge onbesuisde rebel die hij in zijn tienerjaren was geweest. Hij was volwassen en zelfstandig en met name hard bezig om  de eveneens tragische erfenis van zijn vader Bruce achter zich te laten.  

Brandon groeide op in de schaduw van zijn vader Bruce, die zelf op 32 jarige leeftijd om het leven kwam tijdens de opnames van The Game of Death. Een morbide gegeven is dat ook deze film na Bruce Lee’s dood is afgemaakt met een stand-inn.
De kleine Brandon was pas acht jaar toen Bruce overleed en dat heeft Brandon lange tijd achtervolgd. Toen zijn moeder Linda hem op negenjarige leeftijd voor het eerst naar een martial arts school bracht zag de kleine Brandon daar een poster aan de muur van vader Bruce. Huilend rende Brandon naar buiten. Het duurde jaren voordat Brandon echt met de geweldige erfenis maar ook last van zijn vader kon leven en toen The Crow op zijn weg kwam werd dat een belangrijk keerpunt. Hij werd immers nu niet gecast als martial artsknokker maar als acteur. Een eerder aangeboden rol in de verfilming van het levensverhaal van zijn vader, Dragon: The Bruce Lee Story, had hij ook niet aangenomen. Brandon wilde zijn eigen weg gaan. En op die weg had hij nog acht dagen te gaan voordat de opnames van The Crow erop zaten. Met dat heugelijke feit in het vooruitzicht en de geplande bruiloft met zijn  verloofde Lisa Hutton op 17 april kon er weinig stuk voor Brandon. 

Wat menigeen achteraf wel concludeerde was dat Brandon Lee altijd erg bezig was met de dood. Een jeugdvriend vertelde later dat Brandon vaak sprak over:  "Een
onplezierig
voorgevoel dat hij plotseling zou sterven, zoals zijn vader en op een film set." Om zich voor te bereiden op zijn rol in The Crow liet Lee tientallen zakken met ijs vullen waar hij onder ging liggen. Hij wilde zo ervaren hoe het voelde om een jaar lang als dode in de koude grond te liggen. Toen de producer dat hoorde waarschuwde hij Brandon dat niet meer te doen vanwege gezondheidsrisico’s 
Op 31 maart 1993 werd het aanstaande geluk wreed kapotgeslagen. Het was een opnamedag als iedere andere maar er wel duidelijk op gericht dat men bezig was met de afronding van de laatste shots. Het bulkdeel van alle schiet en knalscènes zat er al op en de managers van Wilmington's Carolco Studio’s hadden hun freelance wapenexpert, James Moyer, al naar huis gestuurd. Die opname met dat ene schot op Lee kon de standaard crew wel afronden. 

Het was net na middernacht, 31 maart was begonnen, toe de crew zich opmaakte voor de opnames waarin Lee in een flashbackscène door drug dealer Funboy, gespeeld door Michael Massee, in close up neergeschoten zou worden.  Massee had een echte 44 magnumrevolver in handen gekregen geladen met dummy kogels voor het close up shot. Deze kogels waren feitelijk volledige kogels maar zonder kruit zodat ze niet afgeschoten konden worden. Na dit shot werden de nepkogels verwijdert en geladen met lossen flodders waarvan de patroon geen kogel bezit maar alleen kruit voor een knal. Toen Massee de trekker overhaalde kwam er alleen heel wat meer dan een knal tevoorschijn. Na het schot zakte Lee direct in elkaar met een aanzienlijk gat in zijn buik. De cast en crew snelden te hulp maar het was duidelijk dat het een zware verwonding was en niet slechts een schram. Wat de door zijn verleden getergde Brandon op dat moment gedacht heeft zullen we nooit weten maar feit is dat in de laatste film van zijn vader, The Game of Death, een scène zit waarin Bruce Lee op een filmset wordt doodgeschoten doordat gangsters de lossen flodders in het wapen hebben vervangen door echte kogels.

Brandon Lee werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar geconstateerd werd dat hij geraakt was door een kaliber 44 kogel. De eerder naar huis gestuurde wapenspecialist had er later maar één verklaring voor. Toen de nepkogels zonder kruit uit het wapen werden gehaald om te worden vervangen door losse flodders is er een kogelpunt van de nepkogels in het wapen blijven zitten die er later door de kruitlading van de lossen flodders is uitgeschoten. Daarmee was het wapen dus feitelijk in twee afzonderlijke stappen geladen met scherpe munitie.
Acteur Massee, die de trekker over had gehaald raakte in een diepe depressie en moest de last van het tragische ongeval met zich meedragen. Maar ook actrice Sophia Shinas, die de rol van Draven’s vriendin Shelly speelde en met The Crow haar filmdebuut maakte zal die bewuste nacht nooit meer vergeten. Maanden na Brandon’s dood kwam de cast en crew weer bij elkaar in een poging om de film toch nog tot een einde te brengen als eerbetoon aan Lee. Sophia Shinas:  "Teruggaan was heel erg moeilijk, omdat wij echt zijn aanwezigheid voelden. Wat op die set gebeurde,  geeft nieuwe betekenis  aan het woord tragedie . Ik wilde echt niet terug gaan."  

Op zaterdag 3 april werd Brandon in Seattle begraven naast  zijn vader op de Lake View begraafplaats.


Na het dodelijke ongeluk op de set van The Crow is het tegenwoordig niet meer toegestaan dat op een filmset wapens met losse flodders gericht op een acteur worden afgevuurd. Geruchten dat  het beeldmateriaal van het dodelijke schot op Brandon in omloop zou zijn berusten op onwaarheid. Het filmmateriaal is nooit ontwikkeld en direct na Brandon’s dood vernietigd.