Terug

Brandon Lee laatste interview

Enkele maanden voor zijn dood reisde Brandon Lee naar Parijs om zijn nieuwste film Rapid Fire te promoten. Het franse blad Karate-Bushido had een exclusief interview met hem. Dit was het laatste interview die hij gaf ,voor zijn noodlottige ongeval op de set van zijn nieuwste film The Crow.

Brandon , wat heb je ervoor moeten doen om op het witte doek te verschijnen?

Vanaf het moment dat ik kon lopen werd ik getraind door mijn vader. Dat kan ik mij nog levendig herinneren tot op het moment dat hij stierf en ik 8 jaar oud was. Ik praat daar niet zo graag over, want hij hield er niet zo van dat buitenstaanders daar weet zouden hebben. Ik denk met bewondering aan hem en wat hij deed terug. Hij zei mij een keer dat ik niet al teveel bewondering voor hem moest hebben , want hij wilde niet dat zijn beroemdheid mij zou beïnvloeden. Toen hij overleed heb ik training gehad van Dan Inosanto . Dat was vanaf mijn dertiende jaar voor ongeveer 3 jaar. Daarna volgde ik aan de oostkust theater lessen om vervolgens tot mijn 22ste jaar weer aan de school van Dan Inosanto te gaan trainen.

Zijn fysieke Work-outs belangrijk in je leven?

Soms wel , soms niet. Ik ben nog erg jong en ik heb mij fysiek sterk getraind voor de film Rapid Fire. Om het uiterlijk daarvoor te krijgen trainde ik vaak zo'n 7 uur per dag. Als ik dit niet had gedaan, dan was ik voor de opnamen van de film niet goed in vorm geweest. Maar ik slaap weinig, drink eigenlijk teveel koffie en eet eigenlijk alles. Dat is weer niet goed om op mijn top te presteren. Ondanks dat ben ik, als het filmwerk het toelaat zoveel mogelijk bezig in de sportschool.

Voor de choreografie van de film Rapid Fire heb je samengewerkt met Jeff Imada. Kennen jullie elkaar al lang?

Wij trainden samen bij Dan Inosanto en zo leerde ik hem kennen en ontstond de samenwerking. we werden goede vrienden , juist de training was er de oorzaak van dat we zo goed met elkaar overweg konden.

Beschouw je jezelf als specialist in Jeet Kune Do , de vorm die door je vader de naam kreeg?

Eigenlijk niet. Hij heeft me de ingangen gegeven tot zijn opvattingen , maar hij had leerlingen die zijn stijl veel beter vertegenwoordigden. Jeet Kune Do bevat een mengeling van technieken uit diverse gevechtstijlen. Het is heel moeilijk om te kunnen wat mijn vader kon. Hij vond, dat het van elke student afhing wat deze met zijn mogelijkheden kon doen om zich van daaruit verder te ontwikkelen.

Wat is nu eigenlijk je rol in Rapid Fire?

Zonder iemand op zijn tenen te willen trappen, was ik geïnteresseerd in alle aspecten van die film. Elk personage en elke situatie vond ik opwindend , maar het mag duidelijk zijn dat mijn rol in de gevechtsscènes het meest duidelijk is. Die oefende ik eerst met een medewerker en soms liet ik die technieken op video opnemen , alvorens ze goed te keuren voor de opname in de film zelf.

Op dit moment maakt Jean-Claude Van Damme films , waarin hij zich profileert als Martial Artist. Heb jij de bedoeling eventuele zijn plaats in te nemen.

Nee, Absoluut niet. Op dit moment zijn de zogenaamde Martial Arts effecten niet meer dan alleen actiefilms, omdat vrijwel alles te doen is om het spannende en schokkende effect. Voor mij zijn de films Double Impact en Blood Sport geen echte Marial Arts films. Alles in die films heeft alleen maar te maken met spektakel en niet met echte vechtkunsten. Ik geloof er helemaal niet in dat er pure Martial Arts films alleen uit de USA komen. Men neemt in de films alleen een voorbeeld aan de Martial Arts , die verder heel oppervlakkig worden gepresenteerd.

Zou je ooit in een echte Martial Arts film willen meedoen?

Ja , maar dat hangt af van de opzet. Mijn vader zag voor zijn dood veel in de film Silent Flute. Daarin zag hij juist dat ,wat een mens zoekt in Martial Arts. Als zo'n film op die manier gemaakt zou kunnen worden, dan geloof ik dat hij dat gedaan zou hebben

Zou je graag verder spelen in actie-films?

Toch wel, begrijp me niet verkeerd. Ik vind dit genre best leuk en ik ben een fan van Mel Gibson en waardeer Steven Segal. Ik wilde persoonlijk iets bereiken in vechtfilms, maar dat is het niet alleen. Ik sta open voor elk idee en ik denk dat men mij daartoe alle gelegenheid geeft.

Welke herinneringen heb je aan de film Kung Fu met David Carradine?

Dat vond ik ronduit fantastisch en het lijkt me geweldig ooit iets te kunnen doen met David Carradine en Martin Landau. Ik zou die film zelf hebben willen doen, want het was een idee van mijn vader. Hij had nooit die hoofdrol kunnen spelen, omdat hij Aziaat was en dat strookte destijds niet met de opvattingen in Hollywood om westerse films te maken. Maar in zo'n film had ik graag de zoon van David Carradine willen zijn als mijn eerste rol.

Je deed mee in een televisiefilm met Pat Morita , de oude meester die te zien is in Karate Kid.

Dat klopt, maar daarin deed in niet meer dan de ervaring op om een redelijk acteur te worden.

Welke film heeft de voorkeur van de films waaraan je meedeed?

Dat is zonder twijfel Rapid Fire , daar ben ik heel erg tevreden over. Na die opnamen heb ik meer tijd voor mezelf gehad en als ik de film nu zou zien, zou ik bepaalde scènes anders hebben willen doen. Desondanks ban ik tevreden over de film en de wijze waarop die is gemaakt.

Wat heb je liever als acteur, de film of theater?

ik prefereer het theater, want daarin beleef je alles puur uit de eerste hand. Dat gaat tussen mij en het publiek, zo direct dat niks ertussen kan komen. Een filmscript daarentegen , gaat door vele handen, van de eigenaar van de film maatschappij tot aan de persmensen. Als dat hele proces heeft plaatsgevonden, blijk je nog maar een klein deeltje van dat geheel te zijn. Soms kan dat in je voordeel werken, maar het is nooit die pure ervaring van een acteur direct in het theater , want er hebben zich teveel mensen mee bemoeid.

Denk je zelf nu meer op het toneel te staan?

Dat denk ik wel, als mijn nieuwe film The Crow opgenomen is. Ik vind dat heel spannend , want zoals je gezegd hebt , vind ik het directe contact met het publiek heel belangrijk.

Heb je een voorkeur om een bepaald personage uit te beelden?

Nou nee ,dat geloof ik niet. Ik heb voor vele rollen belangstelling die me weer een andere ervaring geven. Ik wil me in de ruimste zin ontwikkelen en wil me niet vastleggen tot het vertolken van maar een soort rol.

Hoe was nou je voorbereiding op zo'n rol in Rapid Fire?

Voor die rol heb ik me hoofdzakelijk geconcentreerd op de scene die zich afspeelt op het Tian Anmen Plein, omdat mijn vader daar door een tank verpletterd werd. Het is maar een korte scene, maar het heeft een diepgaande invloed op mijn rol als hoofdfiguur in de film. Ook heb ik mij ingeleefd in de toestand die vooraf ging aan die gebeurtenis. Het ging daarbij om een jongeman die erg betrokken was bij politiek daarnaast een idealist was. Ik heb me dus duidelijk bezig gehouden met was zich daadwerkelijk heeft plaats gevonden op het Tian Anmen Plein. Daarover heb ik bijna alle televisiedocumentaires gevolgd, boekengelezen en gesproken met mensen die erbij waren en bij wie die gebeurtenis als het ware in hun huid gekerfd is.

Je hebt een opleiding gevolgd aan de Actors Studio. Heeft dat invloed gehad op de wijze waarop je je rol in Rapid Fire vertolkt?

Ik heb eigenlijk lessen gevolgd in de school van Lee Strasberg en ik benader mijn rollen erg verstandelijk. Het is voor mij essentieel me verbonden te voelen met de persoon die ik ga spelen. Als ik dat gevoel niet heb, dan weiger ik de rol, ook al zou mij het script wel aanstaan.

Je volgende film is duidelijk anders dan de voorafgaande...

Ja, de film heet The Crow en heefteen fantastisch en heel beklemmende atmosfeer. Ik speel daarin de rol van een rockmuzikant, die samen met zijn verloofde werd vermoord. Hij komt terug om wraak te nemen op de moordenaars. Daarbij wordt hij geholpen door een kraai die zijn gids is in dit vreemde verhaal. Ik denk dat deze film best sympathiek overkomt en voor mij was het een gelegenheid in een nieuw genre te spelen.

Welke recente films vond je erg goed?

Van de film Des Hommes d'Honneur van Rob Reiner was ik helemaal ondersteboven. Een andere film Calme Blanc vond ik ook heel goed en in zo'n film zou ik ook wel eens willen spelen.

Welke actiefilmacteurs waardeer je het meest?

Veel acteurs en filmmakers uit Hong Kong vind ik erg goed, vooral met actie en gevechtscènes. Aan de andere kant is het weer jammer dat ze daar minder aandacht besteden aan een goed script. Soms bedenken ze tijdens het draaien van dag tot dag nieuwe delen en bovendien is de veiligheid op de set niet bijzonder. Om die redenen werk ik er zelf niet graag. Verder vind ik het geweldig dat een filmmaker als John Woo in Amerika aanslaat. John Woo is een van mijn favorieten en ik ben heel benieuwd wat hij met de nieuwe Van Damme film gaat doen.

Denk je niet dat je nog teveel gezien wordt als alleen maar de zoon van Bruce Lee?

Nee, ik ben er inmiddels wel aan gewend dat ik een beroemde vader had. Het doet me in feite heel veel plezier, dat nog zoveel mensen zo lang na zijn dood naar zijn films kijken. Ik geloof dat ik uiteindelijk naam voor mijzelf zal maken en gewaardeerd zal worden om mijn kwaliteiten als acteur. Dat zal dus helemaal van mijzelf afhangen. Van hoe hard ik werk en of ik de goede keuzen maak. Daarom ben ik vol goede moed om op mijn doel af te gaan, namelijk geloofwaardig worden als acteur, die niet gebonden is aan een genre film.